Monday, April 13, 2015

sembang buku

Hello people :)

Buat masa sekarang *except this moment* , i really really love reading something. hello, i bukan nak tunjuk yg i suka baca ke apa okay. hehehehe. 

Mesti ramai gak kan yang sebenarnya suka baca baca ni , kannnnnnn...

Personally,bila kita ada perasaan suka membaca ni, rasa bahagia sangat baca puisi yang indah indah, baca entry entry yang menaikkan semangat, baca kisah pendek yang memberi pengajaran and baca caption instagram yang boleh buat kita muhasabah sendirian. Kannn.

Sebenarnya, i pernah jadi kaki novel cinta dulu laa. Pergi kedai buku je, gi shelf fiksyennovel, so cliche kan. Tahlaa masa tu sekolah lagi, duit tarak, baju pun mak ayah belikan, nak iron baju pun malas ada hati berangan angan cipta kisah cinta sendiri padahal budak lagi. Duit nak kahwin mmg zero laa. Toksah citer laa kan.
Bak kata orang 'budak baru nak up.'

Tolong laaa jgn contohi sifat aku yg berangan angan ni, janganlaa contohi sifat gilaa novel sehingga jeling sekilas je buku buku lain. im not trying to say that novel is bad. seriously not.
Kadang aku terfikir, muda muda ni laa kita nak cari motivasi untuk warnakan masa hadapan, so kita kena laa variasikanbahan pembacaan seiring dgn umur kita.


Bangsa membaca, bangsa yg berjaya. *cewah*

But my point is, betapa banyaknyaa benda yang boleh dijadikan bahan bacaan ada kat pasaran sekarang ni. Instagram, blogger pun banyak je benda benda yang berfaedah.Banyak sangaaaaatttt.

Macam macam boleh baca, macam macam boleh ambik pengajaran, so why masih nak jadi orang yang malas membaca? 

Sorry laaa i cam membebel kan, but sebenarnya bukan nak membebel, just nak share and ajak ramai ramai orang start membudayakan membaca ni. 

Reading is like u masuk ke dlm dunia yg lain , u tahu benda benda baru. Sangat best!!

Sangat laaa best tau membaca ni,tapi jangan lupa tau buku yang wajib kita baca bagi yang muslim laa, ALQURAN. Jangan lupa baca yaa. Lagi banyak boleh ambik pengajaran daripada nya. Boleh jaga hati ,jaga diri and jaga iman kita.

okay tata! 😘😘😘😘 *Membaca jambatan ilmu*

ps:// dah macam karangan sekolah dah , haha, skema laa pulak. tapi peduli apa, dah tulis dah pon. hihi.